Bu Blogda Ara

24 Mayıs 2011 Salı

Drazen Petrovic

Trabzonspor'un Hırvat futbolcusu Gabric geçirdiği trafik kazası neticesinde umarız en kısa sürede toparlanır ve tekrar yeşil sahalara döner. Bugün bu kaza haberini alınca aklıma bir başka Hırvat geldi. Drazen Petrovic. Yine çocukluğa geri dönelim. Her Yugoslav asıllı gibi ben de kendimi spora yatkın olacağımı düşündüğüm zamanlar. Büyük bir yalan olduğunu hayat çok geçmeden yüzüme tokat gibi çarptı orası ayrı. Gönül tabi ki futboldan yana. O dönemlerden hatırladığım hayal meyal bir kaç resim sanki. "Avrupa'nın gelmiş geçmiş en başarılı basketbolcusu sayılan Petrovic Almanya'da trafik kazası geçirerek hayatını kaybetti. Son derece iddialı sayılabilecek bir ifade. Şimdi biraz inceleyelim Petrovic'i. Kimdir neyin nesidir ki? gelmiş geçmiş en başarılı Avrupalı sayılsın.

Hırvatistan'ın Sibenik şehrinde doğan Drazen, Sibenik'in takımı Sibenka'da başlar basketbola 82'de. 82 ve 83 yıllarında 2 defa Koraç Kupası'nda final oynarlar ve ikisinde de Limoges'e kaybederler. Koraç Kupası demişken Radivoj Koraç'ın adını anmamak olmaz. Kupaya adını veren Radivoj, 1969'da trafik kazasında hayatını kaybeden efsane Sırp basketbolculardan biridir. Neyse dağıtmayalım konuyu.. 1984'te Cibona'ya transfer olur. 4 başarılı yıldan sonra 1989'da Real Madrid'e transfer olur. Sadece bir sene oynayabilir Real Madrid'de. NBA dönemine geçmeden şu meşhur maçtan da bahsedelim. Senelerden 1989, aylardan Mart. Kupa Galipleri Kupasında Real Madrid'in rakibi Caserte'dir. Normal süre 102-102 biter, uzatmalarda Real maçı 117-113 alır. Drazen 62 sayı atmıştır, rakibi Oscar Schmidt 44 sayı. Dile kolay 2 basketbolcu aynı maçta toplam 106 sayıya imza atmıştır. Fena bir rakam...

1990'da bir taraftan Yugoslavya dağılma sürecindeyken, Real Madrid'de bütün hedeflerini gerçekleştirdiğini düşünen Drazen artık NBA' e gitme zamanının geldiğini söyler. Soluğu Portland Blazers'ta alır. Ama karşısında kendini hiç anlamayan Rick Adelman'ı bulur. 7.6 sayı ortalamasıyla oynar Blazers'ta. 8 aylık cehennemden sonra New Jersey Nets' geçer. 7,6 lık sayı ortalaması bir sonraki sezon 20,6 ya son sezonunda ise 22,3 e çıkar. Kendini bulmuştur Drazen New Jersey' de. Öldükten sonra giymiş olduğu 3 numaralı forma müzeye kaldırılmış ve kimseye verilmemiştir.

Çalışmaktan bıkmayan, abisine göre tam bir işkolik olan üçlük makinesi Drazen (Lakabı Mozart) için Michael Jordan maç sonrası söyledikleriyle noktalayalım ve fazla uzatmadan 2 efsane video ekleyelim....

"It was a thrill to play against Drazen. Every time we competed, he competed with an aggressive attitude. He wasn't nervous. He came at me as hard as I came at him. So, we've had some great battles in the past and unfortunately, they were short battles. It's a great pleasure to receive an award in his honor. For the short time he played professional basketball in the U.S., he was one of the pioneers of European players coming over and being successful in the States. Other players have tried to follow his leadership. We have a guy on our team who worshipped Drazen and that's Boris Gorenc. It's a great honor to win the trophy."

İlk video: ABD' ye 10 saniye içerisinde 6 sayı attığı maç.
İkinci video: Michael Jordan ile Barcelona 92 finali maçı.

                                                                       (1964-1993)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder