Bu Blogda Ara

5 Haziran 2013 Çarşamba

Gezi Direnişi - ÇARŞI...

2 Haziran 2013 Pazar

MozMarr ile Pazar Kanseri 7

Bu programda Barok Dönem eserlerinden bir tanesini sizlere sunuyoruz:

Antonio Vivaldi (1678 – 1741)
Flute Concerto Op.10 No.3 in D major, RV428 "Il gardellino"

Bölümler:
1.Allegro
2.Cantabile
3.Allegro

Aynı zamanda keman virtüözü olan Antonio Vivaldi, Klasik Batı Müziği'nin en üretken bestecilerinden biridir. Venedik'te doğan besteci saçlarının renginden dolayı ‘Kızıl Papaz’ takma adıyla anılıyordu. Yaşadığı dönemde ve sonrasında müziğinin etkisi tüm Avrupa’ya yayılmış ve kıta sınırlarını aşmıştır.

Vivaldi, 500’den fazla konçerto yazmıştır. Bu konçertoların yaklaşık 350 tanesi solo enstrüman ve yaylı çalgılar içindir. Bunların 230 kadarı keman konçertosu, diğerleri fagot, viyolonsel, obua, yan flüt, viola d'amore, blok flüt, lavta ve mandolin konçertolarıdır. İki enstrüman ve yaylılar için 40, üç veya daha fazla enstrüman ve yaylılar için 30 kadar konçerto yazmıştır. Ayrıca 46 opera, dini koral müzikler, 90 kadar sonat ve oda müzikleri bestelemiştir. 1723’te yazdığı Le Quattro Stagioni (Dört Mevsim) konçertoları en çok tanınan eserleridir.

Vivaldi’nin eserlerini Danimarka’lı müzikolog Peter Ryom, yirminci yüzyılda RV numarasıyla listelemiş ve “Ryom-Verzeichnis” adlı kataloğunda toplamıştır. Bu programda bu kataloğa göre 428 numaralı olan ve Vivaldi tarafından Op.10 ile numaralandırılan dizide yer alan altı flüt konçertosundan üçüncüsünü sizlere sunuyoruz. Il gardellino (Saka kuşu) başlıklı Re Majör konçerto diğer beş flüt konçertosuyla beraber ilk kez 1728’de Amsterdam’da yayımlanmıştır.

Konçertoyu blok flütte Sebastian Marq ile kemancı ve orkestra şefi Jean-Christophe Spinosi yönetimindeki Ensemble Matheus topluluğu seslendiriyor:



Yeniden görüşmek üzere, esen kalın.

MozMarr