Bu Blogda Ara

5 Mayıs 2013 Pazar

MozMarr ile Pazar Kanseri 4


Yepyeni bir programla yine bir Pazar günü sizlerle birlikteyiz. Programa müzik sözlüğüyle başlayalım:

Müzik Sözlüğü

G minor: Sol minör dizi. Sol, La, Si Bemol, Do, Re, Mi Bemol ve Fa notalarından oluşur.


“Sturm und Drang” (Fırtına ve Coşku) akımı 1760’ların sonlarından 1780’lerin ilk yıllarına kadar edebiyatta olduğu gibi müzikte de etkili oldu. Özellikle senfonik yazımda bu akımın etkisinde eserler bestendi. Johann Sebastian Bach’ın besteci oğullarından, uzun yıllar Londra’da yaşadığı için “London Bach” ismiyle anılan Johann Christian Bach’ın Op.6 No.6 Senfoni’si, Bohemya’lı besteci Johann Baptist Vanhal’ın Bryan Kataloğu’na göre g1 numaralı Senfoni’si, “Father of the Symphony” sıfatına sahip Joseph Haydn’ın 39. Senfoni’si ve “Gelecek kuşaklar böyle bir yeteneği bir daha göremeyecek” tümcesiyle Haydn tarafından övgüyle bahsedilen büyük besteci Wolfgang Amadeus Mozart’ın 25. Senfoni’si bu alandaki örnek eserlerdir. Bu dört senfonide Sol minör tonda yazılmıştır. Sol minör tonun “Fırtına ve Coşku” stilini çok iyi ifade ettiği söylenebilir.

Bugünkü programda bu eserlerden ikisini sizlere sunuyoruz . İlk eser:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)
Symphony No.25 in G minor, K.183

Bölümler:
1. Allegro con brio
2. Andante
3. Menuetto e Trio
4. Allegro

Senfoni 2 obua, 2 fagot, 4 korno ve yaylı çalgılar için bestelenmiştir. Eser 1773 yılında besteci 17 yaşındayken yazılmıştır. Mozart 24. Senfoni’yi bitirdikten sadece iki gün sonra 25. Senfoni’yi tamamlamıştır. Bestecinin tüm senfonileri göz önüne alındığında sadece iki senfonisi minör tondadır: 25. ve 40. Senfoni’ler. İki senfonide Sol minör tondadır. Mozart diğer tüm senfonilerini ise majör tonda bestelemiştir.

Eseri Karl Böhm yönetiminde Viyana Filarmoni Orkestrası yorumluyor:



Programımızda yer alan ikinci eser:

Joseph Haydn (1732 – 1809)
Symphony No. 39 in G minor, Hob. I:39

Bölümler:
1. Allegro assai
2. Andante
3. Menuetto
4. Finale: Allegro di molto

Senfoni 2 obua, 4 korno ve yaylı çalgılar için bestelenmiştir. Hoboken Kataloğu’na göre I:39 numaralı eser 1768 yılında yazılmıştır.

Eseri Antal Dorati yönetiminde Philharmonia Hungarica Senfoni Orkestrası seslendiriyor:



Bir programın daha sonuna geldik.

Yeniden görüşmek üzere, müziksiz kalmayın.

MozMarr