Bu Blogda Ara

15 Ekim 2011 Cumartesi

Üstad Uğur Meleke

Uğur Meleke için spor yazarı tanımlaması çok eksik.Gelmiş geçmiş en büyük futbol düşünürü benim için.
Linki tıklayın okuyun ne demek istediğimi anlayacaksınız

http://spor.milliyet.com.tr/hiddink-e-acik-mektup/spor/sporyazardetay/13.10.2011/1450168/default.htm

KÜÇÜCH VEFA



Sabah uçak sırasında beklerken birden hanımefendi eşiyle önümde belirdi.

aklıma hemen 15 yıl önceki kongre geldi.Sadece 1 oy. sadece 1 oy farkla başkanlığı kaybetti.Kazansaydı su an nerde olurdu ya da klubu ne halde olurdu ,hiçbir zaman bilemeyeceğiz ama o gun baskan olsaydi bugun özel uçağına binerdi heralde.

Sonra keline baktıkça haylaz Ali Şen'in rakı kadehini keline koyduğu aklıma geldi:))

KURALAR

Kuralardan önce şunları düşünüyordum.
Takımların form durumuna bakıldığında belki de en istenecek takım portekizdi.ama ismi bile korkmaya yeter.
En istenmeyecek takım yine form açısından hırvatlardı.
Çeklerin ne yapacağı maç günü belli olurdu,tıpkı bizim gibi.

Bugün PS ne ise o gün Commodore 64(ayrı yazı konusu) oydu.Ve bugunun pes'i bnm icin o gün Emily Hugo Soccer'dı.Milli takım düzeyinde 8 takım vardı. Almanya, İtalya, İspanya, Fransa, İngiltere, Hollanda,İrlanda ve galiba Türkiye vardı.Saatlerce oynar bilgisayara karşı kaybetmekten bıkmazdım.Bıktığım anda da bilgisayar'a İrlanda'yı aldırır,yenerdim, morallenir yine büyüklere dadanırdım.Irish adamlar bana hep loser gelir senelerden beri. Çocukluk işte.
Bunun dısında mantıkende İrlanda istediğim eşleşmeydi.Hem daha önce playoffta elemiştik,hem oyun anlayışları bizim defoları ortaya çıkarmaya yetmeyebilirdi hem de yeni bir eşleşmeydi.Hırvatlar ve Çekler sıkabilirdi.Ama ya dünya kupasındaki fransa-İrlanda maçının diyetini uefa ödemeye kalkışırsa???

Futbolu yöneten abiler 2008'den beri büyükleri(parayı) korumak adına playofflarda da seribaşı olayı cıkardı.Bosna hersek gibi yükselen bir takım Portekizle eşleşti.Umarım turu geçerler ve hevesler kursaklarda kalır.Aynı düşüncelerim Estonya içinde geçerli.Yukarda bahsettiğim diyeti ödemek için en güçsüz takımı ayarladılar İrlanda'ya.

Hırvatların form durumu beni niye korkutmus anlamadım.Gürcistan'a kaybetmişler, Yunanistan'ı sahalarında bile yenememişler.Bizim gibiler ama bize karsi iki hatta üç kere motiveler.Zaten içlerini döktüler.İntikam diye yırtınıyorlar.Saha avantajı onlarda,seyirci avantajı onlarda cok zor eslesme.

Karadağ-ÇekCum ortada diyerek suprize oynuyorum.

9 Ekim 2011 Pazar

ALMANYA

Kızıl Ordu'nun marşını dinletsek bizim millilere yine birsey olmazdı heralde.Ne dersin Rumble Fish?




Herkesin hatırlamak istemediği 90 dünya kupası benin ilk dünya kupam,o yuzden ayrı severim.Kupayı Almanya kazanınca da o zamandan beri Almanları tutarım futbolda.Güney Amerika takımlarını sevmem ne Arjantin ne Brezilya.Çevrem hep Brezilya'cıydı.Babam hep tutma şu Almanları derdi.Bana ne siyasetten.Din ile devlet işini karıştırmıycan,futbolu da hiçbirseyle.



92 yarı finalinde Danimarka'ya penaltılarla elenince cok onemsememistim ama 94 dünya kupasında ceyrek finalde Letchkov'lu komşu Bulgarisatana elendiğinde Almanlar, Capitol'de hayal kırıklığı bünyeyi sarmıştı.96'da sampiyonluga giden maclardaki gollere sevindigim kadar sevinmemisimdir Turk Milli takımının gollerine.Sonra dogal olarak ufak bir cokuse gecti Alman futbolu.Brehme,Litbarski,Mattehaus toplulugunun son halkasi efsane golcüm,idolüm Klinsmann'ın da sanırım son turnuvasıydı. Bierhoff kesmedi beni. 2002'ye kadar ortada gorunmediler.2002 kadroları da cok vasattı ama ne olursa olsun "turnuva takımı" lakabını en çok ve ilk hakeden takım finale bir sekilde cikmisti.Eş zamanlı olarak tam anlamıyla futbolda statlardan baslayarak,yeni ve genc oyucular bulunarak değişim sürüyordu.2006 ev sahipliği yapılan değişimin sonuçlarını test etmek için önemliydi,yarı final yine basarı demekti ve doğru yolda gidildiğinden emin oldular.2008'de final 2010'da bir kez daha yarı final oynadılar.Turnuva kazanma zamanı geldi.2012'nin de en buyuk favorisi oldukları Cuma akşamı en azından stattan cok belliydi.


Barselona'nın milli takım versiyonu olma yolundalar.İspanya örneğini cok iyi takip ediyorlar ve bunu kıçı yere yakın adamlarla değil insan değil dedirtecek fizikle yapiyorlar.Çok hızlı pas yapıyorlar,sahayı cizgilere kadar yayılarak cok iyi kullanıyorlar,kontrataka cok hızlı cıkıyorlar,hatta gorduk kalecileri asist yapıyor.10 mactır gol yememek Neuer'i sıkmış olcak ki asiste başlamış.Defans cok hızlı,yas ort.25.Orta saha Mesut'suz da cok iyi.Müller'den sonra Götze(19)ile madenden altın bulunmuş gibi.Hücumda koşanı var,bitiricisi var,al ver yapanı var ne istersen.Ve bu on senelik altyapı devamlılığı 10 yıl daha Almanya'yı zirvede tutar.


İspanya 50 yıldır yoktu, 5 yıldır var,Fransa yoktu 5 yıl vardı,10 yıldır gene yok.İtalya hep var ama sonuc hep yok.İngiltere zaten zavallı.


Ama Almanya her zaman var,her zaman sonuç alıyor ve bu da onları en büyük yapıyor.

Bilirsin ki Almanaya maçın sonuna kadar bırakmaz ve 90'da atar.



Bizim milli takımla ilgili cok soylencek bisey yok En dogrusunu Hamit söyledi zaten.Burak'ı ve kaleciyi dısında tutarak at gerisini çöpe.


***Bu maçı sahaya 5m mesafeden izledim.derinlik olmaması kötü ama önündeki ikili mücadeleleri detayına kadar inceleme fırsatı güzel.

Feist - Limit To Your Love

yağmurlu pazar günü için uygun bir şarkıdır..al nescafeni aç Feist' i dinle işte. yeni albümü de çıktı (Metals) ama eskilerden bir şarkı paylaşalım. güzel kadındır Leslie.. : )


Polyushko Polye - Kızıl Ordu

Rusların marşlarını severim. gaza getirmede üstlerine yoktur. bu bence en başarılılarıdır. enerjin kalmadığında açarsın 3 doz, ne olduğunu anlamazsın. ah be troçkinin kızıl ordusu, daha sonraları tatu ile bile sahneye çıktın. söze gerek yok...