Bu Blogda Ara

21 Mayıs 2013 Salı

MozMarr ile Pazar Kanseri 6

Bu programda oda müziğinin en güzel eserlerinden birini sizlere sunuyoruz:

Franz Schubert (1797 – 1828)
String Quintet  in C major D. 956

Bölümler:
1.Allegro ma non troppo
2.Adagio
3.Scherzo. Presto - Trio. Andante sostenuto
4.Allegretto

Franz Schubert’in D. 956 katalog numaralı Do majör yaylı çalgılar beşlisi O’nun oda müziği türündeki son eseridir. Besteci eseri 1828 yılı yazında, ölümünden iki ay önce tamamlamıştır. İlk seslendirilmesi ise 1850’de Viyana’da yapılmıştır. 

Wolfgang Amadeus Mozart yaylı çalgılar beşlilerini iki keman, iki viyola ve bir viyolonsel için bestelemiştir. Franz Schubert ise eserini iki keman, bir viyola ve iki viyolonsel için yazmıştır. Schubert’ten önce Luigi Boccherini’de yaylı çalgı kentetlerinde ikinci viyola yerine viyolonsel kullanmıştır.

Schubert’in son dönem eserlerinde (Do majör Senfoni D. 944, Si bemol majör Piyano Sonatı D. 960, v.b.) olduğu gibi bu yapıtta da geniş ve ayrıntılı bir birinci bölüm yer alır. A-B-A formundaki ikinci bölümün başlangıcı huzurlu melodisi ve pizzicatoları ile insanı büyüler. Orta kısımda adeta bir türbülans yaşanır. Sonra tekrar sakin yapıdaki başlangıç bölümü geri döner. Üçüncü bölümde senfonik yapıda Scherzo ile beş yaylı çalgı tüm coşkularıyla yüksek ses hacmi yakalar, sadece orta bölümde buna zıt biçimde yavaş bir kısım yer alır (Trio). Dördüncü bölümde ise dans havasında canlı bir Rondo yer alır.

Eser oda müziğinin en görkemli yapıtlarından bir tanesidir. Yirminci yüzyılın en büyük piyanistlerinden Arthur Rubinstein, yapıtın ikinci bölümünün kendi cenaze töreninde çalınmasını istemiştir.

Eseri birinci kemanda Isaac Stern, ikinci kemanda Alexander Schneider, viyolada Milton Katims, birinci viyolonselde Pablo Casals ve ikinci viyolonselde Paul Tortelier seslendiriyor:



Bir programın daha sonuna geldik. Müzik dolu günler dileğiyle,

MozMarr