Bu Blogda Ara

15 Mayıs 2013 Çarşamba

MozMarr ile Pazar Kanseri 5


Yeni bir Pazar günü yeni bir programla sizlerle birlikteyiz. Bugünkü programda Polonya’lı ünlü besteci ve piyanist, Klasik Batı Müziği’nin en önemli müzik dehalarından Frederic Chopin’in iki eserini sunuyoruz.

1810 yılında Polonya’da doğan besteci 39 yıllık kısa ömründe sonat, mazurka, vals, noktürn, polonez, etüd, impromtu , scherzo, balad, prelüd, rondo ve başka türlerde birbirinden güzel solo piyano eserleri, 2 piyano konçertosu, oda müziği eserleri ve şarkılar bestelemiştir. 1849’da Fransa’da vefat eden besteci Klasik Batı Müziği’nin piyano repertuarını çok büyük oranda geliştirmiş ve zenginleştirmiştir. Robert Schumann ve Franz Liszt, Frederic Chopin’in müziğine hayrandılar ve ondan övgüyle söz etmişlerdir. Franz Liszt, Chopin’in 6 Polonya Şarkısı’nı piyanoya uyarlamıştır.

Programdaki ilk eser:

Frederic Chopin
Ballade No.1 in G minor, Op.23

Besteci 20 yaşındayken Viyana’da yazılan eser hakkında Robert Schumann: “Chopin’in bu başyapıtı O’nun dehasına çok yakın bir yerlerde. En vahşi ve kendine özgü bir eser” nitelendirmesinde bulunmuştur.

Eseri piyanist Arturo Benedetti Michelangeli yorumluyor:


Program ikinci eserle sürüyor:

Frederic Chopin
Scherzo No.1 in B minor, Op.20

1832 yılında tamamlanan eser Thomas Albrecht’e ithaf edilmiştir. ‘Presto con fuoco’ temposundaki yapıt karanlık, dramatik ve canlı yapıda bir parçadır. A-B-A formundaki eserin ilk ve son bölümleri çok hızlı, tutkulu ve fırtınalı olmasına karşın orta bölümde saf, içten ve inanılmaz güzellikte bir ezgi yer alır.

Eseri piyanist Vladimir Horowitz seslendiriyor:
  

Programı müzik sözlüğüyle tamamlayalım:

Müzik Sözlüğü

B minor: Si minör dizi. Si, Do Diyez, Re, Mi, Fa Diyez, Sol ve La notalarından oluşur.

Bir programın daha sonuna geldik. Yeniden görüşmek üzere,

MozMarr