Bu Blogda Ara

29 Haziran 2013 Cumartesi

Davulcu Vedat :)

MozMarr ile Pazar Kanseri 8

Ailesinin karşı çıkmasına rağmen besteci oldu. Müzik eğitimini kendi kendine geliştirdi. Pek çok farklı enstrümanı çalabiliyordu. Leipzig, Sorau, Eisenach ve Frankfurt’ta müzikle ilgili önemli görevler aldıktan sonra Hamburg şehrinin genel müzik yöneticisi oldu. Babasını dört yaşında kaybetmesine,  ilk eşinin evlendikten birkaç ay sonra vefat etmesine ve özel hayatında yaşadığı talihsiz olaylara rağmen müzik kariyeri başarıdan başarıya koşmuş, döneminin lider Alman Bestecisi olmuştur. Hem Johann Sebastian Bach’ın hemde George Frideric Handel’in çok yakın arkadaşı ve dostuydu. Bach , onun müziğine o kadar hayrandı ki oğullarından bir tanesine onun ismini vermiştir (Carl Philipp Emanuel Bach).

Bestecinin müziği, İtalyan, Fransız ve Alman Müziğini harmanlayan, zaman zaman Polonya Müziği’nden de etkileşimler içeren bir Barok Müzik’tir. Harmonik yapıda ve kontrapuanlıdır. Geç Barok Dönem ve Erken Klasik Biçimler arasında çok önemli bir bağ olmuş, yeni müzik eğilimlerinde ön planda yer almıştır.          

Döneminin en üretken bestecisiydi. Üç binden fazla bestesi vardır. Marpurg, Mattheson, Quantz ve Scheibe gibi döneminin müzik teorisyenleri eserlerini model olarak örnek göstermiş, Bach ve Handel gibi büyük besteciler yayınlanan eserlerini satın almış ve çalışmış-lardır. Müziği sadece Almanya’da değil Fransa, İtalya, Hollanda, Belçika, İskandinav ülkeleri, İsviçre ve İspanya’da da popüler olmuştur.   

Bugünkü programda Georg Philipp Telemann’ın eserlerini sizlere sunuyoruz.

Programdaki ilk eser:

Georg Philipp Telemann  (1681 – 1767)


Sol minör sonatı flütte Felix Skowronek ve klavsende Martha Goldstein yorumluyor:


İkinci eser:

Methodical Sonata No. 3 in E minör

Mi minör sonatı Felix Skowronek ve Martha Goldstein seslendiriyor:


Program Telemann’ın solo flüt için yazdığı 12 fantezi ile sürüyor. Koleksiyon 1732-1733 yıllarında Hamburg’da yazılmıştır.

12 Fanteziyi flütçü Barthold Kuijken yorumluyor:

Fantasia No. 1 in A major


Fantasia No. 2 in A minör


Fantasia No. 3 in B minör


Fantasia No. 4 in B flat major


Fantasia No. 5 in C major


Fantasia No. 6 in D minor


Fantasia No. 7 in D major


Fantasia No. 8 in E minör


Fantasia No. 9 in E major


Fantasia No. 10 in F sharp minor


Fantasia No. 11 in G major


Fantasia No. 12 in G minor


Doğal yaşam alanlarını korumak için hayatlarını ortaya koyan güzel insanlar: dostlarımız, arkadaşlarımız, kardeşlerimiz… Hepinize selam ve sevgilerimizi gönderiyoruz, iyi ki varsınız…

MozMarr