Atonal Minds’taki ilk yazımın heyecanıyla blogtaki tüm yazar arkadaşlara ve okurlarımıza merhabalar.
Geçenlerde Rumble Fish’le sohbet ediyoruz. “MozMarr, Atonal Minds’ı biliyorsun.” dedi. “Blogta, müzik paylaşımları yoğun. Yazar arkadaşlar farklı müzik türlerindeki önerileriyle bloğu renklendiriyor. Gel, sende aramıza katıl. Blogta yeni bir renk daha olsun. Haftalık müzik yazıları yaz. Pazar günlerinde yayınlansın” şeklinde öneride bulundu. Her hafta yazı yazabilecek miyim? O biraz şüpheli bir durum. Yinede kabul ettim. Yazı yazma konusunda çok yetenekli birisi değilim, buna rağmen elimden gelen grameri kullanma çabasında olacağım.
Peki kim bu MozMarr? Üniversite yıllarında bölüm radyosunda kar amaçsız radyo spikerliği yapmış olan MozMarr aslında kendi halinde bir müzik dinleyicisi. On beş sene kadar British Invasion, Progressive Rock, Mod, Glam Rock, Punk, Post Punk, 2 Tone, Indie Rock, New Wave, Dream Pop, Shoegazing, Perfect Pop, Britpop, Synthpop, Electronic, Post-Punk Revival gibi tatlı sularda, kısaca gölde yüzen MozMarr, yaklaşık beş yıl önce okyanusla karşılaştı ve o günden sonra artık hiçbir şey eskisi gibi olmadı J. Tahmin ettiğiniz gibi okyanusun ismi Klasik Batı Müziği’dir.
Rumble Fish’in de bahsettiği gibi kendisiyle sohbetimizde konuştuğumuz konulardan biri de TRT Radyo 3. Pek çok müziksever gibi MozMarr’da, güzel müzikleri TRT Radyo 3 sayesinde tanıdı ve öğrendi. Klasik, Jazz, Soul, Rock, vb. müzik türlerinin en güzel örneklerinin detaylı anlatımlarla sunulduğu, çok değerli radyo spikerlerine sahip, adeta bir müzik akademisi gibi olan bu kanalın yayın hayatının daim olmasını temenni ederiz. Kanalın yaşadığı çeşitli zorluklara, değerli spikerlerin bazılarının kanaldan ayrılmasına ve çok özel bazı programların devam etmemesine rağmen, hala eşsiz olduğunu belirtmek isterim. Arşivinden yayınlanan banttan yayınları bile muazzam. Hele gece birde başlayıp sabah yediye kadar süren altı saatlik bir gece müziği kuşağı var ki, gece uyutmaz, gündüz uyutur J. Frekansınız TRT Radyo 3 olsun.
Gelelim yazılarımıza. “Müzik Sohbetleri” adını verdiğimiz bu yazı dizisinde kimi zaman Klasik Batı Müziği’nin eşsiz yapıtlarından, kimi zamanda daha farklı müzik türlerinden (Progressive Rock, Post Punk, Indie Rock, vb.) çeşitli örnekleri sizlerle paylaşma arzusundayız. Yazılarımızda alt bölümlerde olacak. Örneğin “Müzik Sözlüğü” bölümünde bir tanım, bir tema veya bir enstrüman hakkında bilgiyi çok fazla teknik detaya girmeden (zaten mümkün değil J) bloğumuza ekleyeceğiz. “Sözcük ve Şarkılar”, “Grubun Beş-On Parçası” gibi bölümlerimizde zaman zaman bloğumuzda yer alacak.
Tekrar okyanusa dönelim. Klasik Batı Müziği için ‘okyanus’ sözcüğünü kullandım. Bunun için pek çok neden sayılabilir, bazıları:
- Çok sesli müzik, armoni, kimi zaman süslü anlatım, kontrastlar ve fonksiyonel tonalite, bazen bir sadelik, inanılmaz güzellikte bir melodi ve çocuksu bir saflık, bazende romantik uçlarda gezinme, doğallık ve doğaya bağlılık, doğaya olan hayranlık, dinleyicisine pek çok farklı duyguyu dakikalar içersinde yaşatma, hayatın ta kendisi
- Dönemsel zenginlik: Rönesans, Barok, Klasik, Romantik, Modern, vb. 700 yıldan fazla bir periyot söz konusu
- Çok sayıda ve üretken besteci: Corelli, Scarlatti, Couperin, Telemann, Rameau, Vivaldi, Handel, Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Weber, Rossini, Schubert, Chopin, Schumann, Mendelssohn, Liszt, Wagner, Bruckner, Strauss, Brahms, Dvorak, Verdi, Tchaikovsky,… (saymakla bitmez)
- Çeşitli müzikal formlar: Senfoniler, Konçertolar, Senfonik Şiirler, Sonatlar, Suitler, Oda Müzikleri, Klavye Müzikleri, Şarkılar, Danslar, Bale Müzikleri, Operalar, Oratoryolar, Kantatlar, Motetler …
- Çok sayıda ve birbirinden değerli eserler: Barok dönem bestecilerinden Domenico Scarlatti’nin 555 tane klavsen sonatı mevcut. Klasik dönemden Josepf Haydn’ın 106 senfonisi var. Franz Schubert kısa ömründe 600’den fazla şarkı besteledi.
- Enstürman zenginliği: Keman, Viyola, Viyolonsel, Kontrbas, Flüt, Obua, Klarnet, Fagot, Korno, Trompet, Trombon, Org, Klavsen, Piyano, Arp, Lavta, Gitar, İnsan Sesleri (Soprano, Alto, Tenor, Bas), Vurmalı çalgılar, vb.
- Yorum ve Yorumcu zenginliği: Seçkin eserlerin çok değerli yorumcular ve orkestralar ile icrası.
Bu noktada biraz soluklanalım ve Barok Müzik güzelliklerinden biriyle devam edelim. Klasik Batı Müziği’nin en büyük bestecilerinden biri olan George Frideric Handel için bir başka büyük besteci Ludwig Van Beethoven bu tümceyi söylemiştir: "Bizim en büyük üstadımız odur. Yaşayan ve yaşamış olan en büyük bestecidir. Kabrinde diz çökerim.” Böylesine önemli bir bestecinin bir eseriyle yazımızı sürdürelim:
George Frideric Handel - Organ Concerto in B flat major, Op.4 No.6, HWV294
1736 yılında bestelenen eser arp için yazılmıştır. Aslında bir arp konçertosudur. Daha sonra organ için yeniden düzenlenmiştir. Handel-Werke-Verzeichnis kataloğuna göre 294 numaralı eser Si Bemol Majör dizisinde. Bölümleri:
1. Andante - Allegro
2. Larghetto
3. Allegro moderato
Eseri, organist ve orkestra şefi Karl Richter yönetimindeki Münih Bach Orkestrası yorumluyor:
Bu ilk yazımızda “Müzik Sözlüğü” alt bölümünü de başlatalım:
Müzik Sözlüğü
Allegro: Çabuk bir hızı tanımlayan müzik temposu. İtalyanca bir sözcüktür.
C Major: Do majör dizisi. C, D, E, F, G, A, and B notalarından (Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, ve Si notalarından) oluşur. Flat ve Sharp (Bemol ve Diyez) içermez.
Köchel: Wolfgang Amadeus Mozart'ın tüm eserlerinin kronolojik ve tematik listelendiği kataloğun ismi.
Müzikolog Ludwig Ritter von Köchel tarafından 1862'de bestecinin tüm eserleri KV (Köchel-Verzeichnis) ile numaralandırılmıştır:
KV1a Andante in C for Keyboard
KV1b Allegro in C for Keyboard
.
.
.
KV626 Requiem in D minor
“Müzik Sözlüğü”nün ardından yazımızın sonunda sizleri, müziğin dahisi, büyük besteci Wolfgang Amadeus Mozart’ın bir piyano sonatıyla başbaşa bırakıyorum: Piano Sonata No. 16 in C major, KV545.
Bestecinin 16. Piyano Sonatı Köchel Kataloğu’na göre 545 numaralı, Do Majör dizisinde, takma adı “Sonata Semplice” (“Yeni Başlayanlar için Sonat”). 1788 yılında bestelenmiş. Üç bölümden oluşmakta. Sonatı piyanist Mitsuko Uchida yorumluyor:
1. Allegro
2. Andante
3. Rondo
Yeniden görüşmek üzere. Müzik dolu günler…
MozMarr