Bu Blogda Ara

17 Ağustos 2012 Cuma

OLİMPİYATTA PARA VE RUH

Konumuz,olimpiyatlarda para mevzusu.
Sporcularımız katılım ücreti olarak 36000 TL gibi bir para aldılar.Madalya kazanacak sporculara da derecesine göre para vaadinde bulunuldu.Altın madalya alana 2000 cumhuriyet altını yaklaşık 1,2 milyon TL ödül olarak belirlendi.Olimpiyat ruhunu yakalamakta gecikmiş ülkeler de bu yola başvurdu.Prim ödülünde 4.ülkeyiz diye haberler yapıldı.Kazakistan sanırım en çok prim verecek ülkeydi. 7 altınla da başarıya ulaştılar.

Para konusunda uyguladığımız strateji çok doğru.Küçük yaşlarda eğitim-öğretim hayatı ve spor arasında seçim yapmak zorunda kalan gençler genelde ailenin de kararıyla sporu bırakmak zorunda kalıyorlar.Aile haklı olarak çocuğum okusun,düzenli bir işe girsin,düzenli para kazansın istiyor,geleceğini tehlikeye atmıyor.Sporcu olsan ne kadar kazanıcan? İşte cevap yukarıda.Artık sporcu da olsan çok kazanıcaksın.Asgari ücrete 700 tl olarak düşünüp hesap yapalım.1714 ay çalışırsan yani 142 yıl ve hiç harcamazsan bu parayı ancak elde etmiş olursun.Bu para en üst hedefse,siz küçültün hedefi 10'da 1'i kadar başarılı olun karşılığı yine 14 yıl eder.
Olimpiyatta madalya kazanan sporcuların bir çoğu 25 yaş ve altı.Phelps yüzmede 27 yaşında emekli oldu.15-16 yaşında şampiyonlar çıkıyor.Bu gerçeğin görülmesi lazım.Aileler çocuklarını sporcu yapsınlar.Artık çok para var.

Gelelim işin ruh kısmına.116 sporcuyla katıldık ve madalya anlamında başarısız olduk diyoruz.Olimpiyat sadece madalya demek değil ki.Orada bulunabilmek,açılış ve kapanış töreninde orada olup sporcularla yürüyebilmek,hak edersen ülke bayrağını taşıyabilmek,ülken adına mücadele etmektir önemli olan,gerisi hikaye.
Tv'de bir olayın sonuna yetiştim,sporcunun ismini,ülkesini göremedim,Mert Aydın ve Ntv spor'a mail attım bilgi almak için onlar da sağ olsun sallamadılar.Atletizmin koşuyla alakalı dalında koşan siyahi atlet,yarış sırasında sakatlanıyor.Acıdan yere yığılıyor.Kendini toparladıktan sonra sakat sakat acı içinde koşusuna devam ediyor.Onun için önemli olan o koşuyu tamamlayabilmek.Oğlunu gören babası güvenlik elemanlarını atlatıp piste koşuyor ve oğlunun koluna girip koşusuna yardım ediyor.İşte olimpiyat budur.

Tesadüf ki ben bunu gördükten bir iki gün sonrası atletimiz Merve Aydın aynı olayı yaşadı ve yaşattı.Merve uzun zaman hazırlandığı,hayalini kurduğu en büyük spor organizasyonunda yarışırken sakatlandı, buna rağmen gözyaşları içinde sekerek koşusunu bitirdi.

Gözümü borç içinde açtığım iş hayatımda nefes alıp paraya kavuştuğumda aynı anda 10 farklı kadından 10 çocuk sahibi olup,bunları sporcu olarak yetiştrip ülkem adına olimpiyatlarda yarışmalarını sağlayacağıma blog huzurunda söz veriyorum:))))hahahahahh



14 Ağustos 2012 Salı

Yorumsuz bir şarkı....


Grobellaar'ın Olimpiyatlar yazısından sonra bu şarkı kendimize getirir bizi.... içinde bulunduğum ruh hali bu işte, o yüzden yazı mazı yok bu ara :)))))))))) ahahahhahhahaha...böyle şarkı mı olur ya.......Ümit Besen sen nasıl bir efsanesin be, hayata bağlıyor insanı...Bu şarkı kesmezse Arif Susam'ın " Dübeş attım yek geldi / Bugün kızlar tek geldi / Bir gülüşe razıydım / On milyonluk çek geldi" sözleriyle kendinizden geçebilirsiniz efendim :))))) Yaşasın fantezi müzikkkkkkkkkkkkkk............


görür görmez sevdim seni
buldum dedim ben dengimi
bembeyaz bir gelinlikle
hayal edip durdum seni
utandım söyleyemedim
sevgimi hergün gizledim
bir gün anlatmak istedim
abi deyince vazgeçtim..

aynı anadan mı doğduk
aynı babadan mı olduk
bana abi deyip durma
severken kardeş mi olduk

sen aşkımsın sen sevdiğim
hayal ettiğim tek eşim
beni abin gibi sevdin
keşke seni görmeseydim

olamazsın sen kardeşim
olamam ben senin abin
bana sevgilim de artık
seviyorum seni zalim

13 Ağustos 2012 Pazartesi

OLİMPİYATLAR-1



Ne yoğun geçti be olimpiyatlar.Ramazanda oruçlu oruçlu iyi meşkale oldu 15 gün boyunca özellikle haftasonları.
İleriye dönük isteklerimin ve yapılması gerekenlerin arasına Olimpiyatları yerinde izlemeyi de eklemem lazım.Eskiden futbolun,basketbolun,voleybolun,tenisin gözümüzü kör ettiği zamanlarda nasıl da burun kıvırırdık olimpiyatlara.Biraz güreş biraz halter çok az da boks yeterdi bize.Çünkü o dallarda yarışabiliyorduk sadece.Oysaki çok güzel branşlar var.Sevmek alışmak için biraz izlemek,kendini vermek yeterli.Hele sporcularınız da alternatif branşlarda mücadele etti mi kapmak daha kolay.Tekvando,eskrim,badminton,masa tenisi,yüzme,atletizmin tüm branşları.Halen artistik jimnastiğe,bisiklete alışabilmiş değilim ama bir sonraki olimpiyatlara onları da tamamlarım.
Sene içerisinde İstanbul'da düzenlenen Dünya Kapalı Salon Atletizm Şampiyonası'na gitmiştim.Bir sürü saydırmıştım olimpiyat düzenleme çabalarına, sporcu yetiştirme fakirliğimize,ona buna.Bazı şeyler aynen ve bazıları da farklı olarak dank etti kafama bu 15 günlük süreçte.
Bir kere benim bu olimpiyatlara çok fazla ilgi göstermemin bahar ayındaki organizasyonla direkt olarak ilgisi olduğunu düşünüyorum.Sırıkla atlama,yüksek atlama,uzun atlama,60m koşusunda atletlerin duramayıp mindere toslaması gibi enstanteneleri,canlı izlemek toplumu uyandırmak için bir kere önemli.Şampiyonada çevre okullardan çok öğrenci gelmişti.Onlar da en azından orda gördükleri bir kaç branşı olimpiyatlarda izlediyse emin olun bundan sonra da izlemeye devam edecektir.İşte bu yüzden o salonda veya yanındaki yüzme salonunda  bişeyler yapmaya devam etmeli ki çocukları uyandıralım,ilgilerini yönlendirelim.

Çok fazla spor programi dinlendim olimpiyatla ilgili.Bir sürü eski sporcu konuştu,yaşadıkları sıkıntıları paylaştı,abuk düşünce yapısını 1.ağızdan dinledik.Ne güzeldir ki şimdi ebeveyn olan o kişiler kendi çocuklarını doğru yönlendirme şansına sahipler.Eğitim sistemi,şu bu diye ağlayan da çok. Tamam herkes haklı da bazı şeyleri görmeden adım atılmıyor.O yüzden bu olimpiyatlardaki başarısızlıklar inanın hayırlı olacak bizim için.116 sporcuda-24 tanesi takım sporu-92 sporcuda-5 madalya cok kotu hatta dip.Dibe vurduk şimdi parayı doğru harcayarak ilerleme zamanı.
Para var,tesisleşme ilerliyor,eğitim sitemiyle spor yetiştirmeyi entegre ettik mi işin büyük kısmı hallolacaktır.Eğer olimpiyatları düzenleyebilirsek bu daha da çabuk olacaktır.
Çin’i örnek alalım.Zaten müthiş bir nüfus avantajı var.Çalışkan olma avantajı da kabul.
96 Atlanta’da 16 altın-50 toplam madalya kazanmışlar.Derecesi 4.lük
2000 Sydney’de 28 altın-58 toplam madalya.Derecesi 3.lük
2004 Atina’da  32 altın-63 toplam madalya.Derecesi 2.lik
2008 evsahipliğinde 51 altın -100 toplam madalya.Derecesi 1.lik.
Çin’in yaptığı yatırım her anlamda hedefine ulaştı.Evsahibi olma hakkını kazandıktan sonra madalya sayısını 2’ye katlayıp ABD’yi geçerek belki de tarihteki tek 1.farklı ülke olma şerefine erişti.


2012 Londra’yı düzenleyen Büyük Britanya’yı örnek alalım.

96 Atlanta’da 1 altın-15 toplam madalya kazanmışlar.Derecesi 36.lık
2000 Sydney’de 11 altın-28 toplam madalya.Derecesi 10.luk
2004 Atina’da 9 altın-31 toplam madalya.Derecesi 10.luk
2008 Pekin’de 19 altın -47 toplam madalya.Derecesi 4.lük(2012’yi düzenleyecekleri 2005’te belli olmuştu-sıçrama görünüyor)
2012 evsahipliğinde  29 altın-65 toplam madalya.Derecesi 3.lük.
Yani olimpiyatları düzenleme hakkı kazandıktan sonra altın madalyada 3 katına toplam madalyada 2 katına çıkan bir performans sözkonusu.

Burda önemli olan bu ülkelerin bu performanslarından sonra başarılarının devam edip etmeyeceği.Ki ülkelerin ekonomik,sosyal durumlarına bakınca devam etmeleri muhtemel,çin devam da etti,edecek,altyapı kuruldu bir kere.
Yunanistan’a bakarsak evsahipliğinden önceki son 2 olimpiyatta 4 altını varken 2004 evsahipliğinde 6 altına ulaşmış.Toplamda da 8,13,16.Sürekli artış sözkonusu.
Avustralya’da da aynı başarı sözkonusu.

Türkiye’nin istatistiklere de bakalım:

Sene-Altın-Gümüş-Bronz-Toplam-Derece
1996-4-1-1=6 ( 19.luk)
2000-3-0-2=5 (26.lık)
2004-3-3-4=10 (22.lik)
2008-1-4-3=8 (36.lık)
2012-2-2-1=5 (32.lik)

Katılımcı/Madalya oranında çok kötüyüz ama eskiden sanki harikaları başarıyormuşuz da bugün çok kötüyüz edebiyatı yapılmasın.2016 rio’da 7-8 altına ve toplamda 20’leri geçeceğimizden hiç şüphem yok.Bu bahsettiğim sayılarla da derecemiz ilk 10 ile 15 arasına girer bu turnuvada.2020’de onun da üstüne koyacağız çünkü artık uyandık.

Hepimizin taptığı futbol,milyar dolarlık değere ulaşan oyuncular,yayın gelirleri,merchandisingler,statlar.En kaliteli 6.lig palavralarının dikkatine.
Fifa Dünya Sıralamasında Haziran ayında Türkiye 33.sayın seyirciler.
O yüzden olimpiyatlarda başarısız değiliz.Futbola yatırımın %10’u 20 siyle çok büyük başarılar kazanırız.Sadece devlete yüklenmeyin.Medya ve ülke insanı da üzerine düşeni yapmalı.