Bu Blogda Ara

21 Mayıs 2011 Cumartesi

Inside Job

İzlediğimiz filmlerden bahsetmemek olmaz. 2011 en iyi belgesel Oscar'ını almış Inside Job. 2008 ekonomik krizini geriye dönerek çok iyi işliyor. Evet biraz iktisat terimleri fazla ve ulan iktisattan biraz anlasam dediğimde oldu ama belgeselin geneline baktığımda krizi, Amerika ekonomisini oluşturan büyük yatırım şirketlerini iyi bir şekilde analiz ederek, Obama yönetimine kadar getirirerek anlatıyor. Krizi oluşturan olaylar nelerdi, nasıl bir balon oluşturuldu, şirketler neleri götürdü, Wall Street nasıl bir pislik yuvasıdır, Lehman Brothers'lardan AIG'lere CitiGroup'tan Alan Greenspan'a kadar birçok şirket,kurum,akademi mensubu,devlet adamları,senatörlere kadar detaylı inceleyen başarılı bir belgesel.

İzleyin, izlettirin derim.

Yanlış anlamayın; krizin faturası 20 trilyon dolardı.

Yönetmen: Charles Ferguson
IMDB puanı: 8,2
Süre: 104 dk 

Belgesel bittiğinde aklıma Marx'ın 1844 El Yazmaları'nda "Burjuva Toplumunda Paranın Gücü" bölümü geldi. Goethe'nin Faust'u ve Shakespeare'ın Atinalı Timon'un dan alıntı yapar Marx. Üşenmeden yazacağım. İlki Goethe, 2. Shakespeare...

"Hay Allah! ellerinin de ayaklarının da
Kafanın da kıçının da senin oldukları açık;
Ama sevine sevine zevkine vardığım tüm bu şeyler
Bu yüzden daha mı az benim?
Eğer altı damızlık atın parasını verirsem,
Onların güçleri benim güçlerim olmaz mı?
Dörtnal gidenim ve kodaman bir beyim ben,
Sanki yirmi dört ayağım varmış gibi." Goethe-Faust (Mephistopheles)

"Altın! Sarı, pırıl pırıl,değerli altın! Hayır gök tanrıları, ben hafif meşrep bir aşık değilim....Şu azıcık altın, akı kara, güzeli çirkin, haklıyı haksız, soyluyu soysuz, genci yaşlı yiğidi alçak kılmaya yeter....Bu sarı köle, antları tutturup bozduracak, cüzamlıya taptıracak, hırsızlara senatörler sırası üzerinde yer,san,saygı ve övgü kazandıracaktır; iki gözü iki çeşme dulu yeniden evlenmeye götüren de odur. Hadi, kargışlı maden, tüm insanlığın orta malı orospu, sen ki uluslar arasına anlaşmazlık sokarsın."

Marx'ın bu sözlerle ilgili yorumu da son derece güzeldir. Onu da bulun okuyun derim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder