Efendim gelelim tarifimize...Önce malzemelerimizi sayalım...Somon, evdeki sebzeler,fırın,toprak kap, zeytinyağ.
İlk işimiz somonları yıkayıp zeytinyağ, sarımsak,kekik ve karabiberden oluşan sosta yarım saat bekletiyoruz. Bu sürede havuç, kırmızı biber, yeşil biberden oluşan sebzelerimiz jülyen kesip bir kenarda bekletiyoruz.
Somonlarımız sosu çektikten sonra onları toprak kaba alıp sebzelerimizi ekliyoruz. Bu arada fırını 180 dereceye ayarlayıp on dakika kadar ısıtıyoruz. Somonları artık toprak kaplara alıp, sebzelerimizi ekliyoruz. Sarımsak ve kekik ve karabiber olmazsa olmazıdır buranın...resimdeki gibi çok az da tereyağ ekledik biz.
Şimdi toprak kabın üstü folya ile kaplanıp fırına...ben direk fırına atmaktansa ne olur ne olmaz deyip tepsi içine yerleştirdim ve tepsiye biraz su koydum ki buhar yaratıp somonların daha yumuşak olmasını sağladım. Ayrıca toprak kaba bir şey olursa amacım somonları kurtarmaktı...
Yaklaşık 45 dakika sonraki sonuç burada...
Ve soframız...Aşkın ömrü mutfakta uzar demişti bir şair ama biz eşimle en çok kavgayı aynı anda yemek yaparken yaparız. Sanırım ben hep yemek yapma konusunda onun ustası olduğum ısrarını sürdürdükçe kavgalar devam edecek...
Ben somonun kokusunu sevmiyorum. Acaba senin bu iştah açıcı tarifinle tekrar denesem mi somon yemeyi? Bu arada bizim C. ile en sinir bozucu tartışmamız mutfakla ilgili bir meseleden çıkmıştı, demem o ki, mutfak işleri tehlikelidir;p Şükür, o yemek yapmayı bilmiyor ve beceremiyor, ben ufak tefek ayrıntılara sinir oluyorum;)
YanıtlaSilÇoktan yediniz, ben yine de afiyet olsun diyeyim. Çok sevgi ve selamlar.
Teşekkürler justine, farklı bir koku almadım ben somonda...mutfak işleri tehlikeli, bizimki benim çok bilmişliğimden kaynaklanıyor hep :)sevgiler ve selamlar...
YanıtlaSil